Skip to main content

Verdensbilleder

180 sider. Eget forlag, 2019

Jeg vil gerne fortælle historier om en verden, der ligger både lige udenfor og langt væk fra vores hoveddør. Historier, der handler om fantastisk natur og højtudviklet kultur.
Bogen handler om fattige mennesker, der ikke er sølle, men stolte af deres land og føler sig rige. Muslimer som ikke er terrorister, afrikanere med en lang historie og rige kulturelle traditioner.

Jeg har fotograferet motiver, som er modvægt til de sønderskudte byer, lejre med flygtninge og børn, der er ramt af hungersnød. Ikke for at fornægte de problemer, der vitterlig findes, men for at give et lille bidrag til et mere afbalanceret billede af verden.

Men jeg finder også tilfredshed i at afsløre små og store historieforfalskninger. Afsløre vores vrængbilleder, hvad enten det nu er politisk manipulation, eller blot simpel uvidenhed og arrogance. Jeg finder tilfredsstillelse i at forstå nogle sammenhænge lidt bedre.
Selv om jeg gerne vil være positiv, løber jeg hele tiden ind i magtmisbrug og politiske, religiøse og nationalistiske tåbeligheder. Heller ikke det har den vestlige verden patent på. Men vi har været gode til det, og vi er ofte i stand til at skjule det lidt bedre end de andre.  Det er jo os der er de sejrende, og os der skriver verdenshistorien.

Pris 140 kr. Bogen kan købes på min adresse eller sendes.

BV 002 Peter Birk
Jeg er glad for billeder fra Færøerne og Grønland hvor naturen stadig er mægtig. Hvor huse ligger som små beskedne undtagelser i det mægtige fjeld. For den er her stadig den store natur. Den er ældre end os og langsom. Måske sover den en slags vintersøvn. Den har en mystik, der unddrager sig vores viden. Vi kan kun forsøge at male den i ord og billeder.
BV 003 Peter Birk
Der bor ikke mennesker i hulerne mere. Det var et jordskælv, der ødelagde dem. Nu er det næsten som at kigge ind i et forladt dukkehus. Kappadokien ligger i grænselandet mellem Europa og Mellemøsten, engang mellem det kristne østromerske rige og den muslimske verden. Tidligere lå det mellem perserriget og det osmanniske rige, og endnu tidligere mellem perserriget og romerriget. Altid ved grænsen imellem. Man forsøgte at beskytte sig under grænsekrigene ved at bo i utilgængelige huler, der var hakket ind i de sære søjler af vulkansk tuf. Der er i tusindvis af dem. Man gravede også byer under jorden i syv etager, hvor man søgte tilflugt, når krigene blev særligt slemme.
BV 004 Peter Birk
Tavst møde mellem en mullah og to kvinder. Mullahen er deres beskytter. Han har en nedarvet viden direkte fra profeten. Han ved, at iranske mænd er underkastet deres dyriske natur i en sådan grad at kvinderne, for deres egen sikkerheds skyld, må gå i chador, så mændene ikke forføres af deres uimodståelige former.
BV 005 Peter Birk
Nu skal vi rigtigt forskrække turisterne. De tror de er beskyttede, når de er i nærheden af deres fine biler. De synes, vi er tilbagestående i Burma, og tror ikke, de kan risikere at blive kørt ned af en oksekærre i fuld fart. Lad dem springe lidt for livet.
BV 006 Peter Birk
Engang kæntrede en processionsbåd med guldbelagte buddhafigurer her midt ude i Inlesøen. En af dem fandt man aldrig igen. Nu ligger den og lyser på bunden. Hvordan det kunne ske? Joh – buddhafigurerne blev tungere år efter år fordi fattige fiskere brugte deres sidste penge til at købte bladguld og klistrede på dem. En dag var de for tunge, og båden kæntrede. Men Buddhister mener, alt er skæbne, så der er ikke noget, man kan gøre. Fiskerne køber stadig guld til Buddha - og diktaturet i Burma måtte afskaffe sig selv uden deres hjælp. Også det var nemlig forudbestemt.
BV 007 Peter Birk
Det er stærkt overdrevet, at man er ineffektive i Marokko og andre varme lande. Men selvfølgelig er der komplicerede opgaver, der kræver udbygget samarbejde og tilstedeværelse af flere fagspecialister, arbejdslederen og opdragsgiveren. Og det er også bedst at ringe til direktøren for at sikre sig, at han også er enig, inden man skrider til handling.
BV 008 Peter Birk
Kæmpeisbjerget var gået på grund. Vi havde set på det i flere dage, når vi gik tur langs Sermilikfjorden. Vi havde også sejlet rundt om det, på en længere tur med Marius. Isbjerge har ikke navne, men vi kaldte det nu ’Kronborg’, fordi det var på størrelse med Kronborg, og lignede en borg med massive hjørnetårne. Da vi kom op på fjeldet igen brød en lysstråle igennem, og på toppen af et tårn viste sig en ædelsten af is. Det måtte være Grønlands krone.
BV 009 Peter Birk
Det var en gammel katolsk tradition, men den sovjetiske besættelsesmagt forbød placering af kors på Korsbakken i Litauen. Så blev den et symbol på modstand, og hver gang russerne bulldozede bakken, kom der endnu flere kors. I dag er der i tusindvis. Det er stadig katolske kors, men det er også et nationalt monument, som alle bidrager til, hvis de bare tror på frihed.